Studie
StudieBij Illustration Design draait alles om jouw persoonlijke onderzoek. Tijdens de opleiding ontdek je niet alleen meer over het vak, maar ook over jezelf: jouw talenten, interesses en voorkeuren voor media. Aan het einde van je studie kijk je anders naar jezelf, je werk en de wereld om je heen.
Wat leer je tijdens de bachelor Illustration Design?
Eigenheid staat centraal in de opleiding. Tijdens de studie leer je je fantasie en associatievermogen te ontwikkelen en je leert werken vanuit jouw eigen ervaringen en manier van kijken. Deze vaardigheden zijn belangrijk om beelden en verhalen te maken die echt en uniek zijn. Hiermee ontwikkel je een persoonlijke beeldtaal die jou onderscheidt als illustrator.
Tijdens de studie onderzoek je ook hoe jouw illustraties een plek kunnen vinden in de samenleving. Je kijkt naar welke doelgroepen je wilt bereiken en welke waarde jouw werk toevoegt. Of het nu gaat om boeken, animatie, games of kunst: jouw werk krijgt betekenis voor je omgeving. Na vier jaar ben je in staat om jouw werk in verschillende vormen en media te gebruiken om mensen te raken, inspireren of aan te zetten tot actie, spel, denken of fantasie.
Studieopbouw
Projecten
In het tweede en derde studiejaar van Illustration Design wordt de vakinhoud aangeboden via projecten van twee à drie weken. Na afloop van ieder project heb je een week de tijd voor je eigen individuele onderzoek. Hierin kun je de kennis en inzichten gebruiken die je hebt opgedaan tijdens het project.
Tijdens projectweken werk je fulltime aan een opdracht van een of meer docenten. De inhoud en de aanpak verschillen per project. Bij een van de projecten krijg je bijvoorbeeld twee weken lang elke dag een artikel waar je een redactionele illustratie bij maakt en leer je omgaan met strakke deadlines. Bij een schilderproject staat het proces centraal en ben je heel actief aan het werk in het schilderlokaal.
Regelmatig krijg je tijdens projecten les van gastdocenten, bijvoorbeeld van een journalist die jou leert hoe je interviews afneemt voor een podcast. Tijdens het reisproject en het beroepsvoorbereidingsproject verlaat je de academie en werk je op locatie en in opdracht van opdrachtgevers uit het werkveld.
Je leert verbindingen leggen tussen de projecten, de theorielessen én je individuele onderzoek. Met docenten bespreek je de mogelijkheid om verschillende opdrachten te combineren en tot verdieping te komen binnen je individuele onderzoek.
Atelier en werkplaatsen
Tijdens je studie deel je een atelier met je jaargenoten. Hier vinden alle lessen en projecten plaats en heb je een eigen werkplek waar je je spullen kunt laten staan en werk kunt ophangen. Daarnaast vind je in de academie verschillende werkplaatsen. De werkplaatsen zijn het hart van een kunstacademie. Hier leer je door te maken. Veel te maken! Dat kan met veel verschillende technieken en materialen. Onder kundige begeleiding van een instructeur kun je zelf aan de slag. Bekijk de werkplaatsen hier.
Studiereizen
Tijdens de opleiding maak je verschillende studiereizen. In het eerste studiejaar ga je naar Berlijn, samen met alle studenten van de verschillende beeldende studierichtingen in Zwolle. In deze intensieve week bezoek je verschillende musea, voorstellingen en presentaties. Ook wordt er een speciale ‘Illustratiedag’ georganiseerd.
In het tweede en derde studiejaar zijn er gedurende een maand geen lessen, maar ga je op reis. Je bepaalt dan zelf de bestemming, wat je gaat doen, wat je onderzoekt, hoe (lang) je gaat reizen en met wie. Voor de organisatie van de reis ben je dus zelf verantwoordelijk. Tijdens het reisproject wordt beeldend onderzocht, gereflecteerd, gefilosofeerd, gepraat, getekend en gekeken. Onderweg worden er op verschillende locaties trefpunten georganiseerd. Op elk trefpunt ontmoeten studenten en docenten elkaar.
De route loopt bijvoorbeeld langs kunstacademies, spirituele, architectonische en landschappelijke hoogtepunten en interessante kunstenaars. De verhalen die je onderweg tegenkomt, leg je vast en breng je vervolgens onder de aandacht van thuisblijvers.
Op onze website, Facebook- en Instagrampagina vind je foto’s en korte verslagen.
Omringd door andere kunstopleidingen
Je studeert in het Sophiagebouw in een multidisciplinaire omgeving met andere kunstopleidingen. Dit biedt volop inspiratie en kansen om je blik te verbreden. In gezamenlijke projecten leer je hoe je succesvol samenwerkt en elkaar kunt aanvullen en verrijken. Dat is een belangrijke voorbereiding op de beroepspraktijk, want ruimtelijk ontwerpers werken steeds vaker samen in interdisciplinaire teams.
Onderzoek doen buiten je vaste lesuren
Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.
Studiekosten
Elk studiejaar betaal je collegegeld. Afhankelijk van onder andere nationaliteit en eerder behaalde graden, betaal je het wettelijk of het instellingscollegegeld. Kijk hier voor meer informatie en om het tarief van je collegegeld te berekenen.
Studeren in Zwolle
Zwolle is een dynamische Hanzestad, met kronkelende straatjes en veel originele winkeltjes en eettentjes. Hier weten creatieve studenten, innovatieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers elkaar makkelijk te vinden. Ontdek meer over studeren in Zwolle.