Studie
StudieMet de studie Crossmedia Design word je een ontwerper met kennis over alle relevante media en die op het niveau van een art-director weet te communiceren. De studie moedigt je aan binnen het dynamische werkveld een eigen positie te kiezen en verbindt zich ook aan urgente maatschappelijke en sociale vraagstukken. Door bewuste eigenheid, individuele signatuur, communicatieve kwaliteit en een professionele houding leer je te overtuigen.
Vind je eigen weg in de wereld van design
Binnen de opleiding in Enschede werk je aan een goed gevulde gereedschapskist waarbij praktijk en theorie een integraal geheel vormen. Je leert ontwerpen, concept en strategie en krijgt lessen in typografie, fotografie, film, illustratie, animatie, interactieve media plus de bijbehorende software. Crossmedia Design is in de basis breed maar niet generalistisch. Als student ervaar je een grote mate aan vrijheid zonder vrijblijvendheid, met je eigen fascinatie als uitgangspunt. Zo word je een kundig ontwerper met een eigen visie en identiteit.
Individuele ontwikkeling
Gedurende de hele opleiding staan jouw individuele ontwikkeling en keuzes centraal, maar altijd met de hele ontwerpwereld als context. En dat werkt. Van de studio’s waar onze studenten stage lopen, krijgen we lovende kritieken:
Dit zijn de mensen die we nodig hebben. Mensen met overzicht en kunde, maar ook met een eigen kijk op de wereld."
Studieopbouw
Wat leer je bij de opleiding Crossmedia Design van AKI ArtEZ?
Elk jaar in het studieprogramma bestaat uit twee semesters, die worden afgesloten met een beoordeling. In ieder studiejaar volg je de volgende vakken:
- Grafisch ontwerpen / Typografie
- Fotografie / Film
- Illustratie / Animatie / Motion graphics
- Ruimtelijk ontwerpen / Publieke ruimte
- Interactieve media / Scenario
- Theorie in de Kunsten / Filosofie
Daarnaast bieden we workshops aan waarmee je je kennis kunt verdiepen of verbreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boekbinden, virtual reality, street art, 3D-modelleren, printtechnieken zoals cyanotype, textiel en presentatietechnieken.
Je leert ontwerpen in 2D (print; boek, affiche, folder, …), 3D (ruimtelijk; tentoonstelling, bewegwijzering, public space, …), 4D (time-based; film, animatie, website, app, …) en in 2-3-4D-combinaties (identity, campagne, event, productontwikkeling, game, …). Je zet je talenten, kennis en vaardigheden in om een authentiek, effectief eindproduct te realiseren. Centraal daarbij staan vragen als: Wat wil ik communiceren? Hoe kan ik mijn doel zo goed mogelijk gebruiken? Welke middelen gebruik ik?
Een uitgangspunt is dat alle media gebruik maken van dezelfde (visuele) elementen: vlak, vorm, kleur, kader, verhouding, relatie en context. Deze basiskennis staat centraal in het eerste deel van de opleiding en wordt toegepast in een breed palet aan media en verschijningsvormen.
Crossmedia Design is een inhoudelijk vrije opleiding, maar je wordt wel geacht om binnen kaders te werken. Je werk moet wel communiceren. Dat maakt de opleiding echt uniek.”

Uitdagende praktijkopdrachten
De opleiding Crossmedia Design heeft een eigen ontwerpbureau, waarin je onder begeleiding van docenten werkt aan uitdagende praktijkopdrachten. Jaarlijks neemt dit bureau een breed palet aan ontwerpopdrachten aan, zoals publicaties, corporate design, campagnes, websites, motion graphics en video, en lang(er) lopende praktijkopdrachten, waarbij wordt samengewerkt met alumni en derden.
Onderzoek doen buiten je vaste lesuren
Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.
Studiebegeleiding
De nadruk ligt tijdens de studie op individuele begeleiding. Ook in de klassikale lessen. Vanaf het tweede jaar krijg je een docent als persoonlijke mentor, waarmee je maandelijks je voortgang bespreekt: wat wil je en hoe realiseer je dat?
Faciliteiten
De opleiding Crossmedia Design vormt samen met de opleidingen Moving Image en Fine Art een kleinschalige kunstacademie, een ongebonden, niet-competitieve vrijplaats voor autonome kunstenaars en ontwerpers van vandaag en morgen. Door de kleinschaligheid en het karakter van de academie ontstaan er makkelijk vriendschappen, onderlinge uitwisselingen en samenwerking dwars door disciplines heen, soms zelfs voor het leven.
De AKI is een kleine, toegewijde academie, met professionele werkplaatsen voor metaal, kunststof, zeefdruk, grafiek, keramiek en hout. Met groot formaat plotters, lasercutters, 3D-printers, een uitgebreide video- en fotostudio en analoge doka's. Met ateliers en expositieruimtes. Het kan bijna niet beter, maar als een student nog wensen heeft, zoeken we graag naar oplossingen. Het is mogelijk samen te werken met studenten van de Technische Universiteit, Saxion Hogeschool en het ArtEZ Conservatorium in Enschede.
Studeren in Enschede
Kijk hier voor meer informatie over studeren in Enschede.