Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Animation Design
Menu Animation Design

Studie

Studie

Tijdens de opleiding Animation Design ligt de focus sterk op het vertellen van verhalen met bewegend beeld. Door zowel met de hand als met behulp van digitale technieken veel te tekenen en te maken, ontwikkel je een eigen manier van kijken en vertellen.  

Experimenteel animeren 

Voor het werken aan artistieke producten heb je initiatief, durf, flexibiliteit en vasthoudendheid nodig. Animeren is een bewerkelijk vak. Je wordt voortdurend uitgedaagd om je grenzen te verleggen en te zoeken naar een authentieke en vernieuwende wijze van vertellen met animatie. Het verhaal bepaalt de keuze voor het medium: stopmotion, analoge animatie of 2D-animatie. Je komt in aanraking met diverse technieken waarbij je zelf kan ervaren wat bij jou past als maker. 

Waarneming als startpunt

Tijdens de studie ligt de focus sterk op waarneming als startpunt voor je beelden. Waarnemen gaat over de vorm van afbeelden én over het begrijpen en interpreteren van wat je ziet. Je leert scherp en kritisch te kijken en stelt vragen over waar je naar kijkt. Tekenen/schilderen naar waarneming is van belang om herkenbare beelden te maken. Het is een van de tools om zowel karakters als ruimtes te creëren die natuurlijk overkomen.    

Studieopbouw

  •  In het eerste jaar wordt de basis gelegd voor je beeldende en reflectieve ontwikkeling. Er is ook veel aandacht voor een bredere kijk op beeldende kunst en vormgeving. De vakken die je tijdens het eerste jaar volgt, zijn onder andere: beeldend onderzoek, animatie, storytelling, visual storytelling en tekenen. Ook neem je deel aan verschillende workshops, waaronder ROOM. Dat zijn beroepsvoorbereidende workshops en masterclasses met gastdocenten en alumni. ROOM biedt ook ruimte voor debat over actuele onderwerpen.  
     
    De technische workshops die je volgt zijn onder meer cursussen in hout, metaal, keramiek en fotografie. De grafische technieken waarmee je gaat kennismaken zijn: riso print, zeefdrukken, etsen, steendruk, letterzetten en lino’s. 

    Na de herfstvakantie staat een multidisciplinaire studiereis naar Berlijn op het programma, waar alle beeldende studierichtingen in Zwolle aan meedoen. Veel studieonderdelen volg je in een gemengde klas met studenten van Comic Design. De specifiek op animatie gerichte vakken en technische ondersteuning volg je in de eigen groep. Ook is er ruimte voor een disciplinaire activiteit, bijvoorbeeld een studiobezoek of een presentatie van makers uit Berlijn.

  • In het tweede jaar doe je verder onderzoek naar je eigen signatuur binnen animatie. Je volgt vakken die op verdiepende wijze bijdragen aan je artistieke ontwikkeling en onderzoek. Denk aan: beeldend onderzoek, animatie, storytelling, visual storytelling, tekenen en ROOM. Maar ook theoretische vakken zoals kunstgeschiedenis en filosofie in praktijk. Ook neem je deel aan vakspecifieke activiteiten zoals filmfestivals en museumbezoeken. 
     
    In het voorjaar ga je samen met studenten Comic Design op studiereis naar Duisburg om te tekenen in een industrieel monument. In deze nieuwe, bijzondere situatie ontstaan vaak mooie samenwerkingen en connecties. 

  • In het derde jaar krijg je meer ruimte om te werken vanuit jouw persoonlijke voorkeur en ga je op zoek naar verdieping en profilering als maker. Je loopt stage bij een animatie-regisseur, productiebedrijf of animatiestudio, en je sluit de stage af met een stageverslag en een inhoudelijke voorbereiding op het afstudeerjaar.

    De vakken die je in het derde jaar volgt zijn: beeldend onderzoek, animatie, storytelling, visual storytelling, tekenen en ROOM. En theoretische vakken zoals Kunstgeschiedenis en Filosofie in praktijk. 

    Begin juni bezoek je het Annecy International Animation Film Festival. Je kunt er ook voor kiezen om in het buitenland te gaan studeren. ArtEZ heeft contacten met een groot aantal internationale kunstacademies. Dit biedt je een kans om een internationaal netwerk op te bouwen en te zien hoe er in het buitenland gewerkt wordt in de animatiesector.

  • Tijdens het eindexamenjaar werk je aan de Meesterproef, een eindexamenwerk dat je persoonlijke talent en ambitie laat zien. Ook ga je aan de slag met het schrijven van een essay waarin je je visie geeft op het gebied van animatiefilms. 
     
    In het vierde jaar word je begeleid door docenten animatie, storytelling, vormgeving, theorie/reflectie en professionele animatoren en regisseurs uit het werkveld.  

    ArtEZ finals 


    Alle studenten tonen hun eindwerk tijdens de ArtEZ finals in Zwolle. Een bezoek aan deze eindexamenexpositie is een aanrader als je erover denkt de studie Animation Design te gaan doen. 

    Er zit veel meer in een goede animatiefilm dan alleen het animeren zelf. Dat is wat Lisa Reilink heeft geleerd tijdens haar opleiding Animation Design. In onderstaande video vertelt ze meer over haar ervaringen.  

Interdisciplinaire projecten 

Twee keer per jaar organiseert de opleiding een artistiek interdisciplinair programma van ArtEZ University of the Arts Zwolle waarin studenten van verschillende opleidingen samenwerken met medestudenten onder leiding van artistieke professionals. Zie bijvoorbeeld: 

Technieken en werkplaatsen

Op de opleiding gebruiken we verschillende technieken. Denk daarbij aan (digitaal) tekenen en stop-motion. Stop-motion kan op veel verschillende manieren: paper-cut, collage, tekenen, schilderen, klei-animatie, poppen-animatie, animatie in een 3D gebouwde set. Daarnaast kun je werken met combinaties van technieken, bijvoorbeeld het gebruik van videomapping in een gebouwde set of het achteraf toepassen van met de computer gegenereerde special effects.  

Als animatiestudent maak je intensief gebruik van de uitstekende studiofaciliteiten: een professionele fotostudio, een filmstudio met green screen, stop-motion animatielokaal met werkplekken, montagesuites, een geluidsopnamestudio, kleine studio’s met speciale animatietafels voor cell-animatie en digitale tekenstudio’s. Bekijk alle werkplaatsen van de academie hier.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Studiekosten

Ieder studiejaar betaal je collegegeld. Afhankelijk van onder andere nationaliteit en eerder behaalde graden, betaal je het wettelijk of het instellingscollegegeld. Kijk hier voor meer informatie en om het tarief van je collegegeld te bereken. 

Studeren in Zwolle 

Zwolle is een dynamische Hanzestad, met kronkelende straatjes en veel originele winkeltjes en eettentjes. Hier weten creatieve studenten, innovatieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers elkaar makkelijk te vinden. Kijk hier voor meer informatie over studeren in Zwolle