Wout van Veenendaal

Stages
- MBO theater Rijn IJssel, speldocent en theatermaker
- Theater Oostpool, regieassistent bij ‘Paradiso!’
- Theater school Utrecht, theaterdocent en maker
- Theaterhavo/vwo, theaterdocent
Voorstellingen
- Afstudeervoorstelling ‘Romeo \ Julia’ met Rachel Besemer
- Voorstelling jaar 3 ‘Over de Dood’
- Jeugdtheater voorstelling ‘Chillen met Godot’
- Voorstelling jaar 2 ‘A study on Being a Wallflower’
Wie ben je als maker/kunstenaar?
Ik maak voor een publiek. En wat ik maak, kan misschien hun beeld op de wereld een klein beetje veranderen. Dat je iets ervaart wat je aan het denken zet, dat je een zaal uitloopt (of een andere plek waar theater gebeurd is) en dat je een klein beetje in de war bent. Zo van, ik heb iets gezien wat aanspraak deed op wie ik ben, of op hoe ik denk, en daarom ben ik daar nu even mee bezig.
Dat je een verhaal ziet over twee geliefde en dat het niet helemaal duidelijk is wie nou wie speelt, maar dat de twee geliefde in elke scene van elkaar houden.
Dat je een verhaal ziet over een koning en rebellen en dat het niet helemaal duidelijk is wie het beste voor het volk wil.
Dat je een voorstelling ziet over twee mannen (gespeeld door twee vrouwen) die wachten bij een boom, maar dat degene op wie ze wachten ineens opkomt.
Een moraal is niet echt zinvol, want we leven in een wereld zonder moraal. We leven in een wereld vol chaos, tegenstellingen en verwarring. Om te kunnen denken over die wereld, creëer ik een mini wereld vol chaos, tegenstellingen en verwarring, zodat je via het theater kan denken over die wereld.
Ik vind de wereld stom. Maar, ik kan de wereld niet veranderen met theater. Ik probeer het toch. Elke keer een klein beetje.
Ik schrijf en regisseer graag teksten waarin de personages worstelen met de wereld om hun heen en elkaar, waarin ze chagrijnig en transparant zijn en soms afdwalen. Dat mogen mijn personages van mij, want ze lijken op mij en ik dwaal ook wel eens af.
Kun je iets vertellen over je stage/afstudeervoorstelling?
Stage
Als spel docent op Theater MBO Rijn IJssel, ben ik een half jaar bezig geweest met het vormgeven van spellessen voor het tweede leerjaar van de opleiding. In de lessen zijn we bezig met het ontwikkelen vakmatige kwaliteiten, die we toepasten in het maken van de voorstelling: De Bacchanten, die Job Klabbers en ik samen maakte.
De technische vaardigheden werden in de lessen geleerd en toegepast in het repeteren van de voorstelling. Daarbij heb ik het met de studenten ook gehad over de functie van theater. Dat theater wordt gebruikt om maatschappelijke relevante thematieken te belichten. Dat gebeurd niet in de les. Wat we doen in de les bekrachtigd de kwaliteit van het sociaal maatschappelijke product wat de voorstelling is geworden. Thema’s in de voorstelling waren onder andere genderrollen en andere onderdrukkende culturele constructies.
Voorstelling
In Romeo \ Julia werken Rachel Besemer en ik samen met onze spelers, met de verschillende bewerkingen van de welbekende tekst van Shakespeare. De acteurs spreken elke scene een andere taal, wisselen van rol en spelen in een andere stijl. Delen van de voorstelling zijn dramatisch en muzikaal, andere delen, droog, grappig en transparant. Maar in elke scene blijft de liefde en het verhaal overeind, mits je je verbeelding gebruikt en wil geloven dat Romeo & Julia niet alleen Claire Danes & Leonardo Di Caprio kunnen zijn, maar ook 7 verschillende spelers, tegelijk of om de beurt.
Ook in dit project komen gender gebonden verwachtingen aan bod in een muzikale, chaotische mix van stijlen.
In beide projecten probeer ik dus met jongeren op een vakmatige manier geëngageerd werk te maken, waarin ze niet alleen deelnemen aan de vertelling, maar ook aan de vorming van de boodschap. Zo behandelde ik tijdens mijn studie thema’s als depressie, doodgaan en liefde in het samenwerken met jongeren.
Wat heb je geleerd in je opleiding waardoor je dit werk hebt kunnen maken?
Voornamelijk woorden om te duiden. Omdat taal je vermogen tot denken en je vermogen tot creëren bevorderd. Het kan nuances aanbrengen en je beeldvorming beïnvloeden.
Eerder ordende ik de gedachten in mijn hoofd, als beeld denker, lineair. Dus op een trap, of in een rechte lijn. Op de opleiding leerde ik in andere vormen denken. In een cirkel, in een spectrum of in een rizoom. Waardoor ik verschillende perspectieven beter naast elkaar kon leggen. (Of achter elkaar… of door elkaar…) Waar door dingen tegenstrijdig konden zijn zonder dat er een winnaar of een waarheid uit moest komen. De verbinding tussen filosoferen, mens zijn in de wereld en kunst maken is onmiskenbaar een eigenschap van de opleiding, waar ik veel aan heb.
Door het bewust gedachten kunnen ordenen en het goed getrainde reflectie vermogen kon ik de aangeboden lesstof op verschillende manieren tot me nemen. Ik kon niet alleen kopiëren naar mijn eigen praktijk, maar ook analyseren, bewerken of mijden in mijn eigen praktijk. Ik kon het verbinden aan andere lessen of aan gedachtegoed van andere denkers en makers. Dat is in verschillende projecten zeer zinvol gebleken.
Waar haal je je inspiratie uit?
Vooral gesprekken. Als ik met vrienden op het terras zit en ik praat met mijn klasgenoten over onderwijs, of ik ‘s nachts op het balkon met mijn beste vriend nog even de voorstelling analyseer die we twee dagen daarvoor hebben gezien.
Ik geloof niet dat het uitmaakt wát je inspireert, maar eerder hoe je er over kan denken en praten. Als je de juiste woorden hebt kan een bos je inspireren om iets te maken over polarisatie en kan een zwembad je brengen naar het thema perfectionisme.
Ik krijg zelf de beste ideeën als ik wandelend muziek luister of als ik een goed gesprek heb met een fijn mens. Daarnaast heb ik ook een zwak voor dramatisch repertoire. En er is nog veel repertoires dat best eens bewerkt mag worden met een focus op de gender rollen.
Daarnaast zijn de memes van tegenwoordig een soort neo-absurdisme dus dat belooft veel goeds.
Waar wil je werken?
Het afgelopen half jaar heb ik stage mogen lopen op de MBO theater opleiding in Arnhem. Waar ik heel veel heb geleerd over lesgeven, theatermaken en de doelgroep. Ik zie mezelf in de toekomst graag werken op een plek zoals een theater MBO. Waar het vak serieus wordt genomen door jonge enthousiaste mensen.
Daarnaast ontwikkel ik me ook graag verder als zelfstandig schrijver en maker.
De wezenskern van theater is dezelfde als in literatuur: tonen wat moeilijk te tonen is. Theater moet geen veilige plek zijn.
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 7 mei 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.