Onderzoeksgroep onder leiding van ArtEZ ontvangt SPRONG-subsidie voor onderzoek naar een duurzame waardeketen voor textiel
- Vormgeving
- Fashion
- Onderzoek
De textielsector is wereldwijd één van de grootste vervuilers door het enorme water- en energiegebruik, grootschalige CO2-uitstoot en vooral heel veel textielafval. Om hier verandering in te brengen, ontvangt de onderzoeksgroep New Textile Ecosystems (afgekort: New Texeco) van Regieorgaan SIA een SPRONG-subsidie ter waarde van 2 miljoen euro. In deze onderzoeksgroep slaan ArtEZ, Saxion en de Hogeschool van Amsterdam de handen ineen om de transitie naar een duurzame waardeketen voor textiel te versnellen, met design als belangrijkste spil.
Van vervuilende fast fashion naar een duurzame textielsector
Textiel is niet weg te denken uit onze samenleving: het biedt bescherming als kleding en als interieurtextiel, én creëert en geeft uitdrukking aan onze individuele, sociale en culturele indentiteiten. Zo’n 60% van alle textiel die wordt gemaakt is bestemd voor kleding. De huidige kledingindustrie kenmerkt zich door fast fashion: een door massaproductie en kostprijs gedreven systeem van snel opeenvolgende kledingcollecties, van lage kwaliteit met kortstondige levenscycli.
Dat kan en moet dus anders. Europese richtlijnen stellen daarom dat de textielsector duurzamer moet worden en in 2050 volledig circulair. ArtEZ, Saxion en Hogeschool van Amsterdam bundelen in New Texeco hun onderzoekscapaciteit op het gebied van mode en textiel om samen met regionale en (inter)nationale partners de transitie naar alternatieve, duurzame waardeketen voor textiel te versnellen.
Een duurzame toekomst met een sleutelrol voor design
ArtEZ lectoren Jeroen van den Eijnde (Tactical Design) en Daniëlle Bruggeman (Mode) zijn trekkers van dit project. “Met deze onderzoeksgroep bundelen we de krachten voor duurzaam textiel en mode in Nederland,” vertelt Van den Eijnde. Voor de ArtEZ-lector is deze SPRONG-subsidie van RegieorgaanSIA een erkenning van – en antwoord op – de urgentie van een transitie naar een duurzame maatschappij.
We zullen de komende jaren nationaal én internationaal flinke slagen moeten maken, en dan al helemaal binnen de meest vervuilende sectoren zoals textiel. Duurzaam, circulair en regeneratieve design zullen daarbij een sleutelrol spelen”
Op de hoogte blijven van dit project en benieuwd hoe New Texeco dit gaat aanpakken? Volg de laatste ontwikkelingen op de projectpagina van New Texeco. Hier vind je meer informatie en relevantie linkjes. Ook zal deze pagina de komende jaren gevuld worden met verhalen van achter de schermen.
Bekijk de project pagina van New Texeco
Over New Texeco
New Texeco staat voor New Textile Ecosystems, en bestaat uit lectoren van ArtEZ, Saxion en de Hogeschool van Amsterdam en 32 praktijkpartners. ArtEZ is penvoerder van deze onderzoeksgroep. Daarnaast bestaat de community uit mode- en textielbedrijven en ontwerpers uit de creatieve sector. Kijk voor een volledig overzicht van alle partners op de projectpagina van New Texeco. Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Over de SPRONG-subsidie
Met SPRONG stimuleert Regieorgaan SIA de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen met potentie zicht te ontwikkelen tot een krachtige SPRONG-groep. De SPRONG-groepen werken samen met onder andere publieke instellingen, andere kennisinstellingen en het bedrijfsleven om kennis en expertise te bundelen rondom maatschappelijke vraagstukken.