Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

"Ik denk graag na over alledaagse objecten"

Product design is een breed vakgebied. Dan kun je het bijvoorbeeld hebben over meubels, schoenen en accessoires, maar ook over materiaalontwikkeling en conceptontwerpen. Niels Awater, afgestudeerd bij Product design in Arnhem, heeft onbewust altijd al een liefde gehad voor ruimtes en interieur. “Ik speel graag met de spullen waar we iedere dag mee leven.”

Niels Awater, Product Design, Arnhem
Niels Awater, Product Design, Arnhem

Niels Awater, Product Design, Arnhem: “Ik vind het jammer dat de presentaties niet doorgaan. Het is leuk om online het werk te kunnen bekijken, maar ik had toch graag fysiek willen zien wat mijn medestudenten hebben gemaakt. In mijn vakgebied wil je ook objecten kunnen aanraken en beleven; een object is nu eenmaal meer dan alleen zijn manifestatie.

The Act of Opening

In mijn geval ging het om de manifestatie van deuren. In mijn project The Act of Opening staan deuren centraal. Dat zijn interessante dingen, want ook al staan we er niet bij stil, ze nemen wel veel ruimte in, zowel fysiek als in verbeelding. Ik vroeg me voor dit project af of we het volume van een deur niet beter konden gebruiken in dienst van de ruimte. Om dat te onderzoeken heb ik deuren multifunctioneel gemaakt door ze een extra functie te geven. Op deze manier heb je bijvoorbeeld ineens een extra werkplek, kast of bed in je huis.

Archetypisch object

ik leg mijn ontwerpen vaak uit als origami: een plat vlak dat je kunt opvouwen naar iets nieuws. Mijn project gaat over de gemiste potentie van een deur. Het is een stuk van je ruimte dat je eigenlijk niet zozeer bevraagt, het is gewoon wat het is. Daarom zijn deuren in de afgelopen honderd jaar niet zo gek veel veranderd qua vorm. Het is een archetypisch object waar je niet veel over nadenkt.

Alledaagsheid

Gedurende mijn vierenhalf jaar hier heb ik ontdekt dat ik gefascineerd ben door alledaagse dingen in ons leven en dat ik daar graag mee ‘speel’ tot er iets bijzonders uitkomt. Ik maak mensen graag bewust van dingen waar we niet bij stilstaan. Zo herinner me bijvoorbeeld een project waarbij ik een stoeptegel heb omgebouwd tot een drukpaneel. Elke keer als iemand op de tegel ging staan, werd er een schaaltje gedrukt. Dat was een mooie verbeelding van de kracht die je als mens uitoefent op een stoeptegel. Op ArtEZ heb ik mijn blik ontwikkeld. Ik heb met andere ogen leren kijken naar de dingen om ons heen. Dat heeft er misschien altijd al wel ingezeten, maar op ArtEZ is die vaardigheid tot volle wasdom gekomen.

Uitdaging voor de productiviteit

Mijn jaargang was een van de hechtste klassen waar ik ooit in heb gezeten. Met vijftien medestudenten en acht docenten kende je iedereen in no time en voelde je je thuis in een knusse huiselijke omgeving. De opleiding vraagt wel het uiterste van je. Hard werken is een must, en je kunt tijdens een periode bijvoorbeeld zes tot acht vakken tegelijkertijd voor je kiezen krijgen, voor al die vakken moet je dan elke week wel iets maken en bespreken met je docent. Dat is een flinke uitdaging, maar het leert je wel om hard te werken.

Eigen ontwerpstudio

Ik weet nog niet zeker wat ik hierna wil doen. Het is mogelijk dat ik mijn examenproject doorontwikkel, maar een vervolgopleiding sluit ik ook niet uit. Over vijf of tien jaar zie ik mezelf in mijn eigen ontwerpstudio, of anders in een collectief met gelijkgestemden.”

Volg Niels Awater