Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Kia Kolhori creëert muzikale anti-oorlog composities

  • Muziek
  • Onderzoek

Voor veel mensen is het moeilijk om je voor te stellen hoe het is om op te groeien in een oorlogsgebied. Masterstudent The Sound of Innovation Kia Kalhori groeide zelf op in Iran, en ervoer hier de constante dreiging van oorlogsgeweld. Daarom heeft Kia voor een project binnen de master ervoor gekozen om te onderzoeken hoe hij via geluid en muziek mensen het gevoel van oorlog kan laten beleven. Zijn doel? “Een anti-oorlogsboodschap over te brengen". In een interview met 1Twente Enschede vertelt Kia over zijn onderzoek en muzikale project, en hoe de master in Enschede hem de ruimte heeft gegeven om dit bijzondere project uit te voeren.

Kia sound of innovation Conservatorium Enschede
Kia Kolhori | student master 'Sound of Innovation'

Muziek als ultieme tool om een boodschap over te brengen 

"Oorlog is een alledaags onderwerp in Iran, het wordt vaak genoemd op nieuwszenders en op de radio", legt Kia uit. Voor hem is oorlogsgeweld afschuwelijk. Daarom heeft hij besloten om er een muzikaal project voor zijn masterstudie aan te wijden. "Muziek is de krachtigste manier om een boodschap over te brengen. Met dit project wil ik mensen laten voelen wat oorlog is", vertelt Kia.  

Voor het muziekproject maakt Kia gebruik van soundscapes en audiofragmenten. Oorlogsvluchtelingen spreken deze audiofragmenten in, waarin ze hun persoonlijke verhalen over oorlog delen. Kia streeft ernaar om mensen de ervaring van oorlog te laten beleven door middel van een compositie waarin hij geluiden van bommen, geweren en luchtalarmen verwerkt. "Mijn doel is om een anti-oorlogsboodschap over te brengen", vertelt Kia. “En ik denk dat de realiteit van leven in oorlogstijd óók via geluid overgebracht moet worden. Want als je als kind in een oorlogsgebied bommen hoort, dat is echt afschuwelijk. Dus geluid speelt een belangrijke rol.” 

 

Muziek en maatschappij verbinden

Esther Schopman, onderzoekscoach, werkt in dit project samen met Kia. Niet als zijn docent, maar als een collega en mede-muzikant. Toen Esther van Kia’s project hoorde, was ze gelijk geboeid. “Ik ben namelijk, naast dat ik onderzoekscoach ben bij ArtEZ, ook bezig met het opzetten van een platform voor de regio Enschede voor muziekstudenten om beter verbinding te vinden bij maatschappelijke issues en actualiteiten. Ik denk dat het voor muziek studenten belangrijk is om op die manier hun eigen beroepspraktijk en vakgebied uit te breiden. Als muzikant heb je namelijk een andere manier om te communiceren, namelijk via muziek. Terwijl journalisten vaak alleen gesproken en geschreven woorden hebben om te communiceren. Muzikanten spreken een andere taal, en kunnen daardoor op een andere manier ergens op reageren,” legt Esther uit.     

Bekijk en beluister hier het volledige interview met Kia en Esther. Aan het einde van de video – en onderaan het nieuwsitem – vind je bovendien een oproep van Kia. Hij zoekt voor zijn project nog verhalen van mensen die in een oorlogsgebied hebben geleefd, zijn gevlucht, of op een andere manier te maken hebben gehad met oorlogsgeweld.  

Bekijk het volledige item hier

Enschede: stad van innovatie en experiment 

Kia volgt de master The Sound of Innovation. Deze masteropleiding – de naam verraadt het al – draait om innovatie, en dan specifiek binnen geluid en muziek. “Je krijgt in deze master de ruimte om echt jezelf te zijn, als een muzikant. We worden aangemoedigd om innovatief te zijn, op onze eigen manier. Dus het draait in deze master echt om zelfontplooiing”, vertelt Kia in 1Twente.  

Het ArtEZ Conservatorium in Enschede biedt muzikale makers zoals Kia de ruimte én de faciliteiten om dergelijke innovaties te laten ontstaan. Ook wordt er vanuit deze academie steeds vaker de samenwerking met Universiteit Twente gezocht, en vice versa. Door gezamenlijk te opereren op het snijvlak van wetenschap en kunst ontstaan er regelmatig vernieuwende ideeën over de rol van geluid en muziek in de maatschappij. Een ander voorbeeld hiervan is de opleidingskolom Muziektherapie, die je aan het conservatorium in Enschede kan volgen van vooropleiding tot lectoraat.

Over de master The Sound of Innovation 

De muzikale en creatieve industrie is altijd in beweging. Genres en vakgebieden die nu hot and happening zijn, bestaan over 20 jaar misschien niet meer. Met de masteropleiding The Sound of Innovation bereid je je voor op dit dynamische werkveld en een nog onbekende toekomst. De masteropleiding biedt je een stimulerende interdisciplinaire omgeving waar je kunt experimenteren en pionieren met muziek en muziektechnologie. Je ontwikkelt muzikale innovaties voor je eigen beroepspraktijk én voor andere vakgebieden. Je krijgt volop de ruimte om innovatieve dingen te bedenken en te ontwikkelen: van nieuwe instrumenten tot muzikale ontwerpen voor musea, en van alternatieve notatiesystemen tot sonische technieken. Eenmaal afgestudeerd ben je een professional die de wereld verbetert met innovatieve, duurzame en toekomstbestendige muzikale creaties. 

Leer meer over deze masteropleiding